De Correspondent

Vanaf het najaar van 2018 schreef ik voor De Correspondent een serie over Duitsland. Hieronder een korte impressie, de volledige serie is te lezen via de website van De Correspondent.

Intro – ‘Schaffen’ de Duitsers het nog wel? Hun zelfbeeld vertoont steeds meer scheuren

Het leek zo goed te gaan met Duitsland. Maar dit jaar raakte Merkel verzeild in een regeringscrisis over het migratiebeleid, dreigde er een handelsoorlog met de VS en werd Die Mannschaft ook nog eens uit het WK geknikkerd. Is de door Duitsland zo gekoesterde stabiliteit gesmolten als een ijsje in de hitte? Voor De Correspondent ging ik op pad met één vraag: ‘Was ist los?’ Lees het hele verhaal hier.

Deel 1 – Hoe rechts-populisme in Duitsland voet aan de grond kreeg 

Het rechts-populisme is iets van Oost-Duitsland, dachten mijn collega’s bij Die Zeit altijd. Ze hadden het mis, erkennen ze als ik hen weer opzoek in Hamburg: ook het westen van Duitsland is diep verdeeld. ‘We beseffen: de sprong die Angela Merkel maakte, is voor velen te groot geweest.’ Lees het hele verhaal hier.

Deel 2 – Duitsland zit vooral zichzelf in de weg bij de opvang van al zijn vluchtelingen

Duitsland kon de komst van honderdduizenden vluchtelingen wel aan, zei bondskanselier Angela Merkel in 2015. Maar in Berlijn zag ik de asielbureaucratie knarsend tot stilstand komen. Drie jaar later is de opvang op gang gekomen – maar bijna elk project voor migranten stuit er op stempelkussens en faxmachines. Lees het hele verhaal hier.

Deel 3 – Ze was Mutti én Merkiavelli – maar wat eerst de kracht was van Angela Merkel, is nu haar achilleshiel

Mijn hele politiek bewuste leven was Angela Merkel de leider van ons buurland. Ik bewonderde haar. Maar ik zag ook hoe het koor van critici aanzwol en uiteindelijk de overhand kreeg. En hoe Duitsland in het tijdperk-Merkel steeds verder verdeeld raakte. Nu is ze ontegenzeggelijk op weg naar de uitgang. Lees het hele verhaal hier.