‘De verwachting’

Tijdens Brainwash Festival 2018 interviewde ik schrijvers Maxim Februari, Lynn Berger, Radna Fabias, Marjolijn van Heemstra, Marja Pruis en Rodante van der Waal over het begrip ‘de verwachting’. Alle zes lazen ze een column voor, aansluitend ging ik met hen in gesprek. De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) maakte er een 6-delige podcast van, klik hier voor alle afleveringen en lees hieronder verder voor een kleine selectie.

 

De Verwachting – met Maxim Februari: Met het ouder worden krijgt Maxim Februari steeds vaker brieven van jonge schrijvers. “‘Hoe weet jij hoe je moet leven?’ schreef een schrijver me laatst. Ik weet niet meer wat ik precies heb geantwoord, maar eerlijk gezegd kan ik niet vertellen hoe je moet leven. Ik leef. En ik stel vast dat ik nu, na decennia te hebben geleefd, opeens ben aangekomen in het heden. Dat ik nu eindelijk zonder dromen of verwachtingen ben. Heb ik dan niet de morele plicht verwachtingen te koesteren en plannen voor een betere toekomst?’”. De volledige column en het gesprek met Maxim Februari luister je hier via SLAA.nl.

De Verwachting – met Marja Pruis – via SLAA.nl: Het eeuwig leven hangt in de lucht. De krant kopt het en Marja Pruis’ fysiotherapeut zegt niet verbaasd te zullen zijn als er over tien jaar nieuwe schouders uit de 3D-printer rollen. In haar voordracht realiseert Marja zich dat zij helemaal geen behoefte heeft aan het eeuwige leven. Ze is meer geneigd achterom te kijken. ‘Heel eerlijk gezegd sta ik het liefst stil’. Wanneer ze bij het herverdelen van spullen uit haar ouderlijk huis een oude agenda uit 1992 vindt, hoopt ze iéts, een voorteken, in die agenda te vinden. De column en het gesprek met Marja Pruis luister je hier via SLAA.nl.