‘De verwachting’

DE VERWACHTING – Ik interviewde schrijvers Maxim Februari, Lynn Berger, Radna Fabias, Marjolijn van Heemstra, Marja Pruis en Rodante van der Waal over het begrip ‘de verwachting’ tijdens Brainwash Festival 2018. Alle zes lazen ze een column voor, aansluitend ging ik met hen in gesprek. De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam maakte er een 6-delige podcast van. Lees hieronder verder voor een kleine selectie of klik voor alle afleveringen hier.

 

Maxim Februari: Met het ouder worden krijgt Maxim Februari steeds vaker brieven van jonge schrijvers. “‘Hoe weet jij hoe je moet leven?’ schreef een schrijver me laatst. Ik weet niet meer wat ik precies heb geantwoord, maar eerlijk gezegd kan ik niet vertellen hoe je moet leven. Ik leef. En ik stel vast dat ik nu, na decennia te hebben geleefd, opeens ben aangekomen in het heden. Dat ik nu eindelijk zonder dromen of verwachtingen ben. Heb ik dan niet de morele plicht verwachtingen te koesteren en plannen voor een betere toekomst?’”. De volledige column en het gesprek met Maxim Februari luister je hier.

Marja Pruis: Het eeuwig leven hangt in de lucht. De krant kopt het en Marja Pruis’ fysiotherapeut zegt niet verbaasd te zullen zijn als er over tien jaar nieuwe schouders uit de 3D-printer rollen. In haar voordracht realiseert Marja zich dat zij helemaal geen behoefte heeft aan het eeuwige leven. Ze is meer geneigd achterom te kijken. ‘Heel eerlijk gezegd sta ik het liefst stil’. Wanneer ze bij het herverdelen van spullen uit haar ouderlijk huis een oude agenda uit 1992 vindt, hoopt ze iéts, een voorteken, in die agenda te vinden. De volledige column en het gesprek met Marja Pruis luister je hier.

Lynn Berger: In deze aflevering ontleedt Lynn Berger het fenomeen ‘het tweede kind’. Vraag iemand waarom hij of zij een kind wil en het antwoord is waarschijnlijk een lastig te ontwarren kluwen van verlangen, nieuwsgierigheid en iets met de natuur. Vraag waarom iemand er nog een zou wensen en de reden is doorgaans eenvoudiger: je eerste kind krijg je voor jezelf. ‘De tweede krijg je voor de eerste.’ De volledige column en het gesprek met Lynn Berger luister je hier.