Duitsland

AMSTERDAM-BERLIN – Ik heb een bovenmatige belangstelling voor Duitsland. Voor de schoonheid van de Duitse taal, de complexiteit van de geschiedenis en de repercussies van dat ingewikkelde verleden in het moderne Duitsland. Ik woonde er drie keer, op drie plekken, in drie heel verschillende hoedanigheden. En ook als journalist blijft Duitsland me fascineren.

Bij het vertrek van Angela Merkel in 2021 maakte ik voor NPO Radio 1 de podcast-serie Generatie Merkel, over de erfenis van “Mutti”.

Eerder schreef ik een serie over Duitsland voor De Correspondent en maakte ik, mede gebaseerd op die stukken, in 2019 de podcast Radio Merkel.

Daarnaast leid ik regelmatig discussies die raken aan Duitse en internationaal politieke thematiek, o.a. voor het Goethe Institut in Amsterdam en de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK).

In 2013 was ik gastredacteur voor Die Zeit en Zeit Online in Hamburg en Berlijn. In het kader van het Internationaal Journalisten Programma werkte ik voor de redactie van Zeit Campus, een magazine van Die Zeit, en als researcher voor de politieke redactie in Hamburg. Aansluitend werkte ik op de redactie van Zeit Online in Berlijn, onder andere aan een multimediaal project over de fameuze Karl-Marx-Allee in Berlijn. Die samenwerking resulteerde ook in een verhaal voor Vrij Nederland: Boulevard van gebroken dromen.

Tijdens de Bondsdagverkiezingen van 2013 deed ik als freelance correspondent verslag vanuit Berlijn. Zo maakte ik voor Vrij Nederland met Max van Weezel een reportage over het vermeende Duitse ‘Jobwunder’. Ook was ik te gast in de verkiezingsuitzending van Villa VPRO vanuit Berlijn.

In de periode 2015-2017 schortte ik mijn journalistieke bezigheden op en werkte ik voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Als beleidsmedewerker op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade volgde ik de binnenlandspolitieke ontwikkelingen in Duitsland op de voet, en verdiepte daarnaast mijn kennis van internationale betrekkingen en Europese politiek.

Sinds 2018 volg ik Duitsland als journalist en moderator vanuit Amsterdam.