PODCAST

Met theatercollectief Nineties en Orkater maak ik een podcast over Angela Merkel, mede gebaseerd op de serie die ik eerder voor De Correspondent over Duitsland schreef. Alle afleveringen zijn te beluisteren via iTunes. Ook VPRO’s Nooit Meer Slapen zendt Radio Merkel uit op vrijdag 5, 12 en 19 april 2019.

Theatercollectief Nineties maakt in coproductie met Orkater in het voorjaar van 2019 een electro-opera over Merkel. In aanloop naar die voorstelling ga ik met de theatermakers, met journalisten en andere Duitsland-kenners in 3 afleveringen op zoek naar het Mysterie Merkel: Hoe groeide een bedeesde natuurkundige uit tot een van de machtigste politici ter wereld? Wie schuilt er achter die mysterieuze glimlach? En hoe zet je een vrouw in de schijnwerpers die het liefst in de coulissen blijft?

In aflevering 1 neem ik je mee naar de oorsprong van mijn eigen zoektocht naar het Mysterie Merkel. En ik praat met regisseur Floor Houwink ten Cate over onze gedeelde fascinatie voor deze vrouw. Hoe gaat zij Merkel in een electro-opera tot leven wekken?

In aflevering 2 ga ik met Esra van theatercollectief Nineties terug naar Merkels wortels in het vroegere Oost-Duitsland. Met Jeroen Wollaars, voormalig NOS-correspondent in Duitsland, blik ik terug op Merkels ‘Wir schaffen das’. En waarom is juist in het oosten van Duitsland de woede over Merkel zo groot?