RADIO MERKEL

RADIO MERKEL – Met theatercollectief Nineties en Orkater maakte ik in 2019 een podcast over Angela Merkel, mede gebaseerd op de serie die ik eerder voor De Correspondent over Duitsland schreef. Alle afleveringen van Radio Merkel zijn te beluisteren via iTunes en in april 2019 uitgezonden op Radio 1 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen.

Aanleiding voor de podcast was de electro-opera MERKEL van theatercollectief Nineties, in co-productie met Orkater. Met de theatermakers, met collega-journalisten en andere Merkel-adepten boog ik me over de vraagHoe groeide een bedeesde natuurkundige uit tot een van de machtigste politici ter wereld? Wie schuilt er achter die mysterieuze glimlach? En hoe zet je een vrouw in de schijnwerpers die het liefst in de coulissen blijft?

In aflevering 1 neem ik je mee naar de oorsprong van mijn eigen zoektocht naar het Mysterie Merkel. En ik praat met regisseur Floor Houwink ten Cate over onze gedeelde fascinatie voor deze vrouw. Hoe gaat zij Merkel in de electro-opera van Nineties tot leven wekken?

In aflevering 2 ga ik met Esra (geen familie van) Merkel van theatercollectief Nineties terug naar haar jeugd in het vroegere Oost-Duitsland. Met Jeroen Wollaars, voormalig NOS-correspondent in Duitsland, blik ik terug op Merkels ‘Wir schaffen das’. En waarom is juist in het oosten van Duitsland de woede over Merkel zo groot?

In aflevering 3 spreek ik de man die Merkel speelt: Benjamin Moen. Net dertig en de trotse drager van een vlassig snorretje. Hoe vangt hij dit ongrijpbare personage? Met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam onderzoek ik het geheim van Merkels macht. En schrijver Arnon Grunberg vertelt me waarom hij al jaren zo’n sterke liefde voor Merkel koestert.